Во Украина доаѓаат моќни pуckи ласери, ова треба да ги загрижи сојузниците на Киев

Како што пишува Прес24, Русија денеска открила дека користи нова генерација на моќно ласерско оpp ужје за палење дронови во Украина.

Исто така, објави дека распоредува тајно оpp ужје за да се спротивстави на големото количество западно оpp ужје што се доставува до таа соседна земја.

Во 2018 година, претседателот Владимир Путин воведе многу нови оppужја, вклучувајќи нова интерконтинентална балис тичка ракета, нукл еарни под водни дро нови, суперсонич но оppужје и ново ласерско оppужје.

Но, малку се знае за новото ласерско оppужје.

Путин спомена еден од нив – Пересвет, именуван по средновековниот руски православен монах Александар Пересвет, кој загинал во битка.

Јуриј Борисов, заменик-премиер задолжен за развој на армијата, на конференцијата во Москва рече дека Пересвет е веќе распореден и дека може да ги заслепи сателитите до 1.500 километри над Земјата.

Тој додаде дека веќе има помоќни руски системи од Пересвет, кои можат да согоруваат беспилотни летала и друга опрема.

Борисов рече дека вчера е извршено тестирање на оppужје кое за пет секунди изгорело дрон од пет километри.

Ако Пересвет може да ослепи, тогаш новата генерација на ласерско оppужје доведува до физичко уништување на целта – термичко уништување, тие паѓаат“,

изјави Борисов за руската државна телевизија. На прашањето дали такво оppужје се користи во Украина, Борисов рече:

Да. Таму веќе се користат првите прототипови“.

Тој рече дека оppужјето се вика Задар.

Речиси ништо не се знае за Задар, но руските медиуми во 2017 година објавија дека руската државна нуклеарна корпорација Росатом помогнала во развојот на тоа оppужје како дел од програмата за создавање оppужје заснована на нови физички принципи, познати под рускиот акроним ONFP. ИзворПрес24.