Здpaвствените влacти од утре подготвуваат полициски часови во пет црногорски градови

Како што веќе јавуваат медиумите, од утре се планира и подготвува полициски час во пет црногорски градови, Здравствените власти во Црна Гора одлучиле да воведат ограничувачки мерки во пет градови во црвената зона според бројот на лица позитивни со коронавирус.

Одлуката за можно затворање на Подгорица ќе биде донесена откако ќе пристигнат резултатите од 200 примероци од Германија.

Од утре ќе се воведе поли циски час од 22 до 5 наутро во Будва, Улцињ, Цетиње, Колашин и Жабљак од 22 до 5 часот наутро, а ќе има и затворање на училиштата, градинките и рестораните, изјави директорот на Црногорскиот институт за ја вно здр авје, Бобан Мугоша.

Тој додаде дека мерките се воведуваат бидејќи стапката на инфе кц ија во тие градови е поголема од 800 на 100.000 жители.

Во Подгорица стапката е помала, но Мугоша верува дека кога ќе пристигнат резултатите, главниот град на Црна Гора ќе премине во црвената зона, така што од понеделник веројатно ќе се применуваат рестрик тивни мерки.

Откако бројот на паци енти започна нагло да се зголемува во септември, властите воведоа т.н. семафор според кој се воведуваат локални мерки во зависност од бројот на за ра зени.

Во последните 24 часа се регистрирани 146 нов оза азени и три смр ни сл учаи. Бројот на активни случаи во земјата во моментов е 4.428, или 703 на 100.000 жители.

Кај нас во Македонија во последните 24 часа се направени 1853 тестирања, а регистрирани се 428 нови случаи на коронавирусот и тоа во следниве градови:

Скопје 200
Куманово 16
Дебар 2
Штип 9
Прилеп 29

Тетово 30
Струга 2
Велес 6
Битола 14
Охрид 4

Кавадарци 17
Гостивар 5
Гевгелија 15
Струмица 11
Крива Паланка 1

Радовиш 6
Кочани 12
Пробиштип 1
Македонски Брод 2
Пехчево 1

Берово 5
Валандово 2
Виница 3
Делчево 4
Кратово 2

Свети Николе 3
Кичево 11
Ресен 10
Неготино 5

Почи нати се 10 лица, двајца паци енти од Скопје (60 и 66г), еден од Куманово (64г), двајца пац иенти од Прилеп (57 и 87г) двајца од Тетово (75 и 53г), еден од Струга (55г), еден од Струмица (83г) и еден пац иент од Крива Паланка (80г). Од нив 1 паци ент е по чинат вонб олн ички услови, ост анатите 9 се п очи нати во болница.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 128 озд равени па циенти од:

Скопје 57
Куманово 11
Штип 6
Прилеп 8
Тетово 8

Струга 2
Велес 2
Битола 2
Охрид 2
Гостивар 2

Струмица 7
Крива Паланка 1
Радовиш 6
Кочани 8
Валандово 1

Кичево 5

Досега во земјата се направени вкупно 221.011 тестирања на Ков ид -19.

Вкупната бројка на ков ид дијагности цирани во нашата земја од почетокот на епи демијата изнесува 23628, бројката на оздравени пац енти е 17239, на по чин ти е 834, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 5555.