Изгледа нема да ни треба вакцина, германски научници се пред големо откритие

Лекари од Германија, постигнаа голем успех во потрагата по лек за коронавирусот, бидејќи тие успеаја да го докажат постоењето на антитела кои го спречуваат вирусот да навлезе во клетките. Тоа е јасен напредок што покажува дека ние сме на вистинскиот пат кон развој на лек за Ковид19, објасни Лука Цицин-Саин од Центарот за истражување наИнфекции Хелмхолц во Брауншвајг.

Весникот Брауншвајг цајтунг објави дека Цицин-Саин и неговиот тим анализирале 6000 различни вештачки направени човечки антитела.

Притоа, тие пронашле повеќе од 750 антитела кои се закачуваат на коронавирусот, што е предуслов за успешна борба против него. Сега ќе се тестира ефикасноста на антителата.

Целта на научниците е да најдат лек со кој тешко заболените корона-пациенти можат да бидат акутно лекувани. Принципот на кој работиме е т.н. пасивна имунизација, објасни Стефан Дибел од Техничкиот универзитет во Брауншвајг. Целта на научниците е со нивниот лек до есен да се лекуваат првите пациенти со Kовид.