Нов бран на коронавирусот пристигна во државата, голем број на нови случаи денеска

Како што јавуваат здравственит власти, денеска се регистрирани 469 нови лабора ториски позит ивни случаи на коронавирусот, со што вкупната бројка на дијагности цирани лица со коронавирусот изнесува 208.467.

Оздра вени се 375 паци енти – пријавени се 13по инати лица.

Министерството за здравство информира, согласно податоците од Институтот за јав но здр авје дека во последните 24 часа:

Направени се 3.296 тестирања, а регистрирани се 469 новислучаи на коронавирусот и тоа во градовите:

Скопје – 205, Битола – 50, Кавадарци – 35, Прилеп – 23, Куманово и Штип – по 20, Тетово – 13, Велес и Охрид – по 11, Крива Паланка и Делчево – по 9, Кочани – 7, Гевгелија – 6.

Струмица, Неготино, Ресен и Кратово – по 5, Пехчево – 4, Гостивар, Кичево, Свети Николе.

Радовиш и Демир Хисар – по 3, Виница и Македонска Каменица – по 2, Струга, Берово, Богданци, Крушево, Макдеонски Брод, Демир Капија и Дојран – по 1.

Во текот на изминатите 24 часа регистрирани се 13по инати лица: 3 лица од Скопје (44г, 60г и 77г), по 2 лица од Велес (73г и 80г) и Струмица (57г и 77г) и по едно лице од Прилеп (73г), Битола(73г), Кавадарци (75г), Кичево (77г), Неготино (33г) и Крива Паланка (82г).

Од пријавените лица сите се поч ат и во болни чки услови.

Дополнително, согласно Региста рот на ум ени лица со дијагноза К ОВИ Д-19 од Мој Термин, нема пријавени поч ати лица.

Направени се 3.296 тестови преку: ИЈЗ-244, ЦЈЗ Скопје-76, ЦЈЗ Битола-67, ЦЈЗ Прилеп-33,

Досега во земјата се направени вкупно 1.421.951 тестирањана на коронавирусот.

Вкупната бројка на коронавирусотдијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епид емијата изнесува 208.467,бројот на оздрав ени пац иенти е 192.745, на по ин ати е 7.307, а бројот на активни случаи изнесува 8.415.