Падна одлука, од ноќеска почнуваат pecтpикции на струја, се гасат светлата на патиштата низ Македонија, тунелите ќе светат

ЈПДП, Јавното претпријатие за државни патишта почна постапка за дополнително етапно спроведување на максимална pecтрикција на осветлувањето поставено на државните патишта, со запазување на без бедноста на сообраќајот во ноќните часови.

pecтрикции на осветлувањето нема да се вршат во тунелите на државните патишта.

Од Јавното претпријатие ги повикуваат корисниците на патиштата во земјава да ја прилагодат брзината на движење спрема условите на патот и да бидат внимателни заради нивна безб едност и безб едоста на останатите учесници во сообраќајот.

Оттаму појаснуваат дека pecтрикциите се во насока на растоварување на енергетскиот систем од недостиг на електрична енергија во земјата, согласно со Уредбата на Владата од 30 октомври 2021 година со која се предвидува минимален сигу рносен обем на осветлување на улици, плоштади и други објекти во земјава, која ги опфаќа и патиштата.

Јавното претпријатие за државни патишта започна со pec трикција на осветлувањето на државните патишта.

Имено, спроведувајќи ја одлуката на Владата, ЈПДП започна со намалување на осветлувањето во ноември 2021 година, се вели во денешното соопштение од ЈПДП.

Во време кога државата се соочува со предизвикот на решавање на енергетската кр иза сакаме да ја известиме јавноста дека Јавното претпријатие за државни патишта започна постапка за дополнително етапно спроведување на максимална pecтрикција на осветлувањето поставено на државните патишта, притоа запазувајќи ја безбед носта на сообраќајот во ноќните часови.

pecтрикции на осветлувањето нема да се вршат во тунелите на државните патишта во Република Северна Македонија, појаснуваат од ЈПДП. ИзворПрес24.