Се крчка нешто: Pуcите спремаат изненадување за Финска и Шведска, вели Захарова

Како што јавува Слободенпечат, портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова изјави дека рускиот одговор на одлуката на Финска за влез во НАТО дефинитивно ќе следи и ќе биде изненадување.

Ќе биде изненадување. Тоа е на нашето Министерство за одбрана.

Соодветна одлука секако ќе биде донесена земајќи ги предвид низа фактори и специфики на развојот на членството на Финска во НАТО.

Почнувајќи од сите параметри, ќе се донесе одлука, но таа, пред се, и припаѓа на армијата“, коментирала Захарова какви воено-технички мерки Русија има намера да преземе против Финска.

Таа вели дека изборот на патот за обезбедување на националната безбедност е секако суверено право на секоја држава, но не треба да се осигура на сметка на безбедноста на другите земји.

Нашите земји ќе преземе контра-мерки, чија содржина, вклучително и воено-техничките аспекти, во голема мера ќе се определат земајќи ги предвид специфичните услови за членство на Финска во Алијансата, вклучително и распоредување на странски воени бази и системи за ударно оружје врз нивните територија.

Ќе има помалку зборови и повеќе фактички чекори како реакција“, изјавила дипломатката Портпаролката се осврнала и на одлуката на финската страна да ја прекине соработката со „Росатом“ за изградба на нуклеарната централа, оценувајќи дека одлуката е крајно политизирана и дека Хелсинки е под притисок од странство.

Финска и Шведска сакаат да се откажат од долгогодишната неутралност и да се приклучат на НАТО поради руската специјална воена операција во Украина.

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг денеска изјави дека НАТО би бил среќен да ги види Финска и Шведска во своите редови и дека тоа ќе им овозможи брзо да се приклучат на алијансата. ИзворСлободенпечат.