Субвенции за инвертери ќе добијат само овие граѓани

Субвенции за клима уреди штедливи од типот инвертери и ќе се доделуваат и оваа година но субвенциите ќе важат за граѓаните кои што живеат во општините како Скопје или друга општина која што има средства одделено за клима инвертери, тоа е програма на локално ниво, а не преку владата и не важи за цела држава.

Градот Скопје во текот на следната недела ќе го објави јавниот повик за субвенционирање на граѓаните за купување високоефикасни инвертер клима уреди за затоплување.

Новитет оваа година е што граѓаните за да добијат субвенции за инвертери ќе треба доброволно и без надомест да ги предадат постојните печки на дрва, јаглен, нафта или мазут.

Средствата што Градот Скопје ќе ги субвенционира се во нето износ не повеќе од 62.000 денари.

Со јавниот повик се опфаќаат сите високоефикасни инвертер клима уреди кои се купени од 1 јануари 2020 година иќе трае заклучно со 30 ноември 2020 година или до исцрпување на предвидените финансиски средства од Буџетот на Град Скопје за оваа намена.

Повикот ќе се реализира согласно со принципот „прв дојден прв услужен“.

На Јавниот повик немаат право на учество жителите (домаќинствата) кои имаат станбен објект со приклучок на градско централно греење без оглед на тоа дали го користат, велат од Град Скопје.

Во Буџетот на Град Скопје за 2020 година за оваа намена се предвидени 322 милиони и 400 илјади денари, обезбедни од Владата на Република Северна Македонија.