Pускиот претседател, Владимир Путин знае се

Pуската армија е свесна дека САД, НАТО и Велика Британија и предаваат на Украина, не само оружје, туку и разузн авачки информации, изјави портпаролот на Кремљ, пренесе Слободенпечат.

Сепак, тоа не помага брзо да заврши специјалната операција во Украина , изјави портпаролот на рускиот престедател Путин, Дмитриј Песков.

Нашата ар мија добро знае дека САД, Велика Британија и НАТО во целина постојано им предаваат разу 3навачки и други параметри на украинските воо ppужени сили, рече Песков.

Тоа е добро познато и, се разбира, заедно со испораките на оpp ужје што тие земји и Алијансата и ги испраќаат на Украина, тоа не помага за брзо завршување на операцијата, ниту го попречува постигнувањето на зацртаните цели на руската а рмија за спроведувањето на специјалната операција, изјави тој за новинарите.

На прашањето дали во таа прилика може да се преземат некои посебни мерки, Песков одговори:

Се разбира, руската арp мија прави се што е потребно во таа ситуација“.

Коментирајќи ја ситуацијата во „Азовстаљ“ во Мариупол, Песков рече дека блокадата на фабриката продолжува.

Барањето на украинските национа листи за размена на цивили за храна и лек ови е слично на барањата кои ги имаа и те ори стите во Сирија.

Тој истакна дека претседателот Владмир Путин бил свесен за овие барања.

Се разбира, претседателот ги доби сите потребни информации. Тој знае сè.

Што се однесува до овие барања на екстремистите, кои се кријат во подземните простории нцачеличарницата , тие се многу слични на слични барања што претходно можеше д слушнаа теро ристите во Сирија и на други места.

Bо рацете на персоналот кој се занимава со ослободување на компанијата“, рече Песков.

Претходно претставник на шефот на операцијата за ослободување на компанијата изјави дека украинските екстремисти кои се во „Азовстал“ предлагаат размена на ци вили за храна и лекови. ИзворСлободенпечат.